Gardera dig med en sjukförsäkring

03 april 2021
jonas olsson

editorial

Livet är oförutsägbart. Du kan upprätta planer och göra allt för att hålla fast vid dem, men det finns fortfarande saker som kan hända i livet. Saker som egentligen inte går att förbereda sig på, men som likväl kräver att du i viss mån gör så. Som att bli sjuk till exempel. Kanske har du alltid haft hälsan med dig och tänkt att du kan jobba på som aldrig förr. Sedan händer det som inte ska får hända. Du blir sjuk och kan inte jobba. Vad händer då med din inkomst?

Det är i sådana här fall det är otroligt viktigt att ha en sjukförsäkring. Arbetsgivaren betalar nämligen bara sjuklön de första två veckorna efter att du har blivit så sjuk att du inte kan arbeta. Därefter är det Försäkringskassan som tar över den ekonomiska stafettpinnen. Sjukförsäkringen är garantin för att du ska fortsätta få ersättning trots att du inte längre har möjlighet att arbeta på grund av ditt hälsotillstånd. 

 

Sjukförsäkring

 

Ej att förväxla med sjukvårdsförsäkring

Sjukförsäkringen ska inte förväxlas med sjukvårdsförsäkringen. Skillnaden består i att medan den senare enbart ersätter vårdkostnaderna vid sjukdom så ersätter sjukförsäkringen ditt inkomstbortfall. Inte allt, men nästan. Upp till 90 procent av din inkomst kan du få ersättning för när du blir sjukskriven tack vare en sjukförsäkring. Du förstår säkert hur viktig en sådan kan vara när livet plötsligt vänder på en femöring och skapar helt nya förutsättningar för dig.

Din sjukförsäkring erbjuder med andra ord ett skydd vid händelse av att du blir sjuk. Ibland kan du bli erbjuden sjukförsäkring via ditt fackförbund, men det går i regel minst lika bra att teckna en sådan genom ett försäkringsbolag. Kom ihåg att alla kan bli sjuka. Även du. Och inte bara i en förkylning som går över efter ett par dagar. Det kan bli mycket värre än så.