Innertak är som takets bortglömda personlighet

15 juni 2021
jonas olsson

När folk tänker på tak är det inte så konstigt att de begränsar sig till att tänka på yttertaket. Det vill säga det tak som du ser på huset när du tittar på det utifrån. Människor tenderar att glömma bort innertaket. Det är kanske inte alltid så konstigt. När man talar om “Karlsson på taket” till exempel så föreställer man sig helikoptermannen ovanpå yttertaket. Man ser inte honom framför sig fastklistrad i innertaket likt Spindelmannen. 

Det är dock inte meningen att måla upp innertaket som något stackars svart får bland alla olika slags stak. Det är inte meningen och vore en direkt missuppfattning om innertakens betydelse. Bara för att Karlsson på taket inte kan krypa upp och ned längs innertaket innebär det förstås inte att innertaken inte spelar någon roll. Till exempel hade det blivit väldigt kallt och ihåligt hemma i din bostad om du saknat innertak helt och hållet. 

 

 

Världens mest berömda innertak

Du skulle kunna se på taken som du gör med människor. Det är det yttre taket som vi ser, utseendet, som ger första intrycket och ofta det vi använder som grund för att döma människor. Eller tak. Men som alla egentligen vet så är det insidan som är det viktiga. Personligheten. Innertaket. Det går med andra ord inte att prata om, och definitivt inte att döma, tak utan att ta hänsyn till det som finns på insidan. 

Innertak ska med andra ord inte glömmas bort i första taget. Det glömdes definitivt inte bort i Sixtinska kapellet i Vatikanstaten. Varje dag kan Påven lyfta blicken mot sitt innertak och blicka över målningar i absolut världsklass i hela den mänskliga historien.  

Kapellets innertak kryllar av mästerverk från Sandro Boticelli, Pinturicchio och såklart den enastående Michelangelo. Ditt innertak kommer kanske aldrig kunna mäta sig med det Sixtinska kapellet, men det är tillräckligt viktigt för att inte glömmas bort.