När det blivit läge att rensa på tomten

26 juli 2020
Lily Hansen

Många drömmer om en grönskande trädgård. Även om det är en liten radhustäppa ska där växa äppelträd, vinbärsbuskar och ärter. Allt fler vill ha ett inslag av självförsörjning i odlingarna. Det planteras potatis, lök och morötter. Timmarna du lägger ner på att rensa och så frön, tjänar du kanske in eftersom sylten, äppelmoset och salladen är gratis. Om du övertagit ett gammalt hus så kanske mycket redan är uppväxt. Men är det alltför buskigt och fullt med gamla rötter i marken så behöver du kalla in någon som kan hjälpa dig med stubbfräsning i Uppsala. Då får du bort allt som ligger i vägen för dina visioner. 

Hur mycket plats tar ett päronträd?

Redan under medeltiden fanns dessa träd i svenska trädgårdar. Kanske är du lyckligt lottad och har ett som ger frukt. Annars ska du tänka på detta om du planterar ett nytt päronträd: se till att gropen är minst en kubikmeter, rötterna måste få plats, dränera i botten och fyll på med bra jord. Under de första åren behöver du stötta upp trädet så det växer rakt. Det ska vara fuktigt men absolut inte blött runt stammen. Det finns många olika sorter, så tänk igenom vilken smak och form du är ute efter innan du köper hem det.

 

Ett lyft för bär och örter

Vill du ha en köksträdgård på begränsad yta så är pallkragar, alltså upphöjda odlingslådor, bra. De värms upp snabbt och det är enklare att hålla efter en yta som är ovan marknivå. I lådorna kan du exempelvis ha blåbär, hallon, sallad och de vanligaste kryddorna som persilja, dill och rosmarin. Rabarber är lättodlade och goda i pajer och saft på försommaren. Blanda höga och låga växter, eller sätt i system att sätta rader med tidiga och sena skördar bredvid varandra. Då blir det lättare att komma åt härligheten och roligare under längre tid.