Örter med läkande egenskaper

23 april 2020
Lily Hansen
Örter med läkande egenskaper

Medicinalväxter är något som har använts i årtusenden för att förebygga och bota olika sjukdomar och besvär. Ja, faktum är att det är först i början av 1900-talet som det började växa fram någon slags skepticism till dessa läkemedel till förmån för industriellt producerade mediciner. Skillnaden dem emellan är att naturläkemedel, precis som det låter, har ett naturligt ursprung, medan de verksamma ämnena i industriellt producerade läkemedel är syntetiska. De sistnämnda dominerar i väst, men har en utbredd användning i exempelvis Kina. På senare år har dock användningen av växtbaserade läkemedel ökat i Sverige.  

 

Huskurer som fungerar

Eftersom vi under större delen av mänsklighetens historia har använt oss av örtmediciner är det inte konstigt att många av dem är välbekanta för oss, trots att användningen av dem inte varit norm under vår livstid. Säkert har många far- eller morföräldrar som rekommenderat olika örter för behandling av olika åkommor. Kanske har du blivit tipsad om johannesört mot din trötthet eller rosenrot mot din oro. En växt som har blivit väldigt populär under senare år gurkmeja. Var och vartannat hushåll häller detta i sin smoothie eller morgongröt på grund av sina hälsofrämjande egenskaper.

 

 

Örtkapslar ett smidigt sätt att få i sig nyttiga örter

Som tidigare nämnt ökar användningen av örtmedicin i Sverige. Man kan säga att vi på så sätt anpassar oss till vad majoriteten tycker. För hela 80% av alla människor på jorden förlitar sig faktiskt på naturmedicin. Det har en hel del med kultur och tradition att göra, men också med ekonomi. Naturmedicin är nämligen ofta billigare än syntetiska läkemedel. Inom medicinska system såsom ayurvedisk, shamansk och kinesisk medicin används huvudsakligen medicinalväxter. I Sverige benämns medicinalväxter som kosttillskott, eftersom det inte alltid finns vetenskapliga belägg för deras effekt. En del menar dock att användningen av olika örter som medicin motarbetas av en girig läkemedelsindustri.