Polerskivor gör metalldelarna snygga

25 augusti 2020
jonas olsson
Polerskivor gör metalldelarna snygga

När du bearbetar en metallyta sätter du kanske in en roterande stålborste i en maskin eller ett bärbart handverktyg. Ibland formar man, ibland putsar man bort rost och ibland är det en svetsfog som ska bearbetas. Därefter är det den så kallade efterbearbetningen som ger metallprodukterna dess utseende och prestanda så att de kan säljas till slutkund.

Efter uppruggning, gradning, fasning eller någon annan procedur ska metalldelarna poleras. Då behövs det polerskivor och polermedel, som ger glans och slutfinish. Länktips: https://www.osborn.com/sv-de/produkter/polerskivor.html

 

Polerskivor av tyg

När man putsar manuellt gör man det ofta med en trasa, och det är därför inte så konstigt att en industriell polerskiva kan vara sydd av tyg. Hur ser då en sådan polerskiva ut? Tänk dig en rund skiva med metallnav och en axeltapp som är drygt en halv centimeter. Den sätts fast i en maskin och själva skivan runt om består i princip av flera tyglager, som ger den putsande effekten.

Titta runt på nätet och leta efter bra polerskivor. Det är ofrånkomligt att man här nämner exempelvis Osborns produkter, eftersom de är en mycket stor tillverkare av både roterande borstar, polerskivor och polermedel.

 

 

Vax och polering ger ytan finish

Genom att välja rätt sorters polermedel och polerskivor får man en snygg yta på sina produkter. De olika vaxtyperna används för olika saker, det kan till exempel vara grovpolering eller slutpolering. Materialen som ska putsas är ofta rostfritt stål eller aluminium, men det kan också vara andra material, som koppar, mässing eller silver.

Kromade kranar, möbeldetaljer, beslag och mycket annat ska vara blanka och fina. Du behöver alltså ofta polerskivor och polermedel för att få en snygg slutprodukt. Det du väljer beror helt på vilket material du har att bearbeta och hur du vill att det ska se ut i färdigt skick.