Resan från material-flytt till bildäck i Göteborg

29 september 2020
patrick pettersson

Uppfinningen av hjulet var något som revolutionerade förflyttningen av material. Men ganska snart insåg man att det också gick att förflytta sig själv med hjälp av hjul. Formen för det var i början två hjul som fästes under en släde. På det viset kunde man flytta både sig själv och önskat material med hjälp av en häst eller oxe som drog.

Vi hoppar ytterligare framåt i tiden. Då började man experimentera med möjligheten att slippa ha någon som drog vagnen. Den självkörande förflyttningen som heter cykel såg dagens ljus. Snart kom även de första bilarna åkandes på gatorna.  

 

Utvecklingen går vidare

När man ser på bilar av idag så har det varit en lång utveckling från den första bilen. Och samma är det när det gäller hjulen. Köper man däck i göteborg idag så är det inte längre ett hårt hjul man får. Merparten består av en gummi-täckning som fästs på en fälg. Däremellan är det luft. En kombination av material som gör att bilen rör sig mjukt och tyst framåt.

Det är alltså en stor skillnad mot de första hjulen som endast bestod av trä och metall. Inte minst om man råkar köra över en sten, ett gupp eller en grop.

 

 

En hel vetenskap

Om man väljer att köpa däck själv så är det en hel del fakta som man får serverad. När man väl bestämt sig så finns det dessutom en myriad av olika märken och modeller att välja på. Då är det skönt att veta att man istället kan kontakta en däckfirma eller däckverkstad. 

Där kan man både köpa de nya däcken och få dem monterade. Under tiden kan man sjunka ner i en mjuk fåtölj i väntrummet med en bra tidning och en god kopp kaffe. Låta proffsen göra det som de är bäst på helt enkelt.