Smarta tips för odling i pallkrage och odlingsram

27 juli 2021
william eriksson

Med pallkragar slipper man det tråkiga grävningsarbetet i sin trädgård. I stället fyller man bara pallkragen med bra jord, petar ned fröerna eller vad man nu vill odla, och vattnar. En pallkrage går dessutom att placera på de flesta underlag som exempelvis gräsmattan, grusgången, asfalten, altanen eller balkongen. Fast vid odling i pallkrage på balkong måste man komma ihåg att lägga plast i botten så att inte balkongen översvämmas varje gång man vattnar. 

Det kan vara bra att stapla två pallkragar på varandra för att få bättre arbetshöjd, men också för att få plats med mer jord så att de grönsaker och växter vars rötter vill ha mer plats trivs. Om man placerar pallkragen direkt på marken kan det vara bra att i botten först lägga en markduk innan man fyller på med jord. På så vis förhindrar man att ogräs letar sig in underifrån och slipper rensa. 

 

 

Pallkragar i vackert rostbrun corten

En odlingsram eller pallkrage passar den som vill odla i lite mindre skala eller kanske på platser där det annars inte går, som exempelvis ett berg eller en balkong. Men man kan också kombinera traditionella odlingar i marknivå med pallkragar och tjuvstarta odlingssäsongen. Eftersom jorden ligger upphöjd i en pallkrage blir den också varmare snabbare på våren, vilket gör att det gror snabbare.

Pallkragen kom till som ett komplement till lastpallen och för att underlätta transporter. Vill man köpa pallkragar kan man vända sig till en emballeringsfirma. Men det säljs också pallkragar på byggvaruhus och handelsträdgårdar. Den klassiska pallkragen är gjord i trä och klarar ett par säsonger. Vill man ha pallkragar som håller riktigt länge måste man tillverka egna i massivt trä. Men det finns även odlingsramar i vackert trögrostande corten som har lång hållbarhet. Här är ett exempel på företag som säljer pallkragar och odlingsramar i olika material: https://rostikt.se/pallkrage-odlingsram-planteringsror/.