Hitta en smart lösning för energiförbrukningen
Har du ett hus eller en stuga? Att hitta rätt när det gäller uppvärmning och kylning kan vara en utmaning. De flesta vill så klart minska sin elräkning, men hur stor investering är rimlig? Vilka alternativ är tillgängliga för just ert hus och hur lång tid tar det egentligen att tjäna in en solpanel eller bergvärme?
Det positiva är att du kan göra ROT-avdrag för arbetet med installationen, men också att du får ett behagligare inomhusklimat med rätt utrustning. Storleken på huset spelar förstås roll, men också om du har flera våningsplan och typen av tomt. Här är några punkter att fundera över innan du sätter igång.
Lär känna ditt hem
Står ditt hus på berggrund eller på en åker med mycket vind? Ta reda på de specifika förutsättningarna och bind dig inte för tidigt till en specifik lösning. Konsultera experterna som kan det mesta om Värmepump i Stockholm.
I princip alla pumpar behöver hämta värme från luft, sjö, berg eller jord. Självklart spelar storleken på hushållet också roll för hur mycket varmvatten eller uppvärmning som behövs. Aggregatet du sätter på utsidan låter en del, så undvik att installera det för nära ett sovrumsfönster eller angränsande till grannens altan.
En vinst för både dig och miljön
Det är inte bara energikostnaden som är ett argument för att skaffa värmepump. Om du bygger ett nytt hus eller renoverar ett gammalt så finns det andra fördelar. Om du ändå planerar att ändra planlösning eller göra andra förändringar så kan det vara smart att kombinera det med en energieffektivisering. I runda slängar så ligger besparingarna på runt 40% av energikostnaden. Tänk långsiktigt och ta gärna hjälp med att få fram mer exakta beräkningar. Utgå ifrån geografin där du bor, behoven och önskad kapacitet, installation och rördragning samt om du vill du kunna fjärrstyra systemet.