Att ta lån via internet

28 januari 2020
jonas olsson
Att ta lån via internet

Idag är det mycket vanligt att man ansöker om lån via internet istället för att besöka en bank. Bankbesök sker oftast om det handlar om större summor, som till exempel bolån, men även där är det många som använder internet för ansökan och kommunikation. Något som blivit mycket populärt är att ansöka om lån via hemsidor som Vipbanks.se  där man samlar en mängd långivare under samma tak.

Samlingssidor för långivare

En samlingssida för långivare är en god idé för såväl långivare som låntagare. Som långivare får man en chans att ge erbjudanden till fler låntagare än man annars hade nått. Och som låntagare behöver man endast fylla i ett formulär och det tas endast en kreditupplysning. Sedan kan man invänta erbjudanden från 20-50 olika banker och låneinstitut, där de dessutom vet om att de är i konkurrens med andra och därför försöker ge bästa möjliga villkor. I samlingssidornas eller lånemäklarnas början så var det oftast kreditinstitut som anslöt sig, men numera kan man också hitta ett flertal av de stora bankerna i paletten av långivare.

 

 

Blancolån och villkor

Det finns sidor som samlat långivare som erbjuder bolån, men det vanligaste är blancolån, det vill säga lån utan säkerhet. Lånen sträcker sig från ett par hundra kronor och upp till 600.000 kronor, där räntor och betalningsvillkor skiljer sig ganska rejält. Varje långivare har sitt spann av räntor som till exempel 4,5%-11,4% och det som avgör vilken ränta de erbjuder låntagaren är önskat lånebelopp, återbetalningstid samt hur låntagarens övriga ekonomi ser ut. Om man till exempel har betalningsanmärkningar så drar många långivare öronen åt sig direkt, men samtidigt finns det långivare som specialiserat sig på just de som har betalningsanmärkningar, saknar fast jobb eller liknande. Så hur situationen än ser ut så finns det alltid långivare som är villiga att låna ut.