Attefallshus kan vara ett bra första hem, se bara till att kolla upp reglerna

30 juni 2020
Cecilia Olsson

Ungdomar i övre tonåren värdesätter ofta att få mer frihet och möjligheten att känna sig mer och mer självständiga. Det är många som till exempel skaffar mopedkörkort för att själva kunna ta sig till och från fritidsaktiviteter, skola och andra platser, istället för att behöva be om skjuts eller hämtning varje gång de ska någonstans.

Det kan också finnas behov för mer avskildhet i hemmet, något som inte alltid är så lätt i en bostad. Vill man erbjuda sin tonåring mer frihet och självständighet kan man bygga ett attefallshus, det byggs i nära anslutning till bostadshuset men kan nyttjas som en enskild bostad. När barnet kommit upp i åldern då det är dags att flytta hemifrån på riktigt så kan attefallshuset istället användas som gästhus, vilket gör det till en långsiktig investering. 

Attefallshus anpassade för boende året runt

Ett attefallshus kräver oftast inget bygglov utan endast ett startbesked från byggnadsnämnden. Det får ha max 4 meter från mark till taknock och ska som sagt uppföras i bostadshusets omedelbara närhet. Ska byggnaden användas som komplementbostadshus får det till ytan som mest vara 30 kvadratmeter stort.

I moderna attefallshus hittar man allt man behöver för att kunna bo bekvämt. De kan exempelvis inredas med sovloft, allmänutrymme (hall/vardagsrum), en köksdel samt ett komplett badrum. Det gör att attefallshuset blir utrustat som vilken liten lägenhet som helst och kan utan problem användas som bostad året om. 

Kolla alltid upp vad som gäller

Det är viktigt att kolla upp vilka regler som gäller samt göra en anmälan för att få ett startbesked från byggnadsnämnden innan man bygger ett attefallshus på tomten. Om man trots allt uppför attefallshuset utan att ha anmält eller fått startbesked så bryter man mot lagen, vilket kan resultera i att byggnadsnämnden tar ut en så kallad byggsanktionsavgift och man kan även bli tvungen att riva byggnaden. Man hittar med information om vad som gäller på hus-bloggaren.se/dessa-regler-galler-om-man-vill-bygga-ett-attefallshus/.