Bättre resultat med lasersvetsning

29 juli 2021
Lily Hansen

För dig som sysslar med lasersvetsning är det enbart resultatet som räknas. Du vill inte bara se fogar som är snygga och släta. I första hand kommer förstås funktionen. Därmed inte sagt att utseendet inte räknas. En illa svetsad fog är oftast inte heller optimalt gjord. Din slutkund måste kunna lita på att svetsningen håller för sitt ändamål.

Varför välja lasersvetsning? Idag går många mer och mer över till modernare metoder än den traditionella gassvetsningen. Många produkter som ska svetsas har mycket små marginaler rent fysiskt och då passar lasersvetsning betydligt bättre av flera skäl.

 

Hur fungerar lasersvetsning?

När man svetsar med laser används speciell utrustning. Den som använder denna metod har anskaffat en lasersvets och till den behöver man sedan ha gasblandningar. I manualen brukar tillverkaren av maskinen ange önskvärd blandning och toleranser. Värt att komma ihåg är att alla gasblandningar inte lagerförs och du kan då behöva prata med din gasleverantör och beställa i god tid.

Därefter, med gasflaskan monterad och maskinen installerad, är det bara att köra igång. Lasersvetsning är snabbt, effektivt och oöverträffat flexibelt. Olika typer av metaller och fogar med avvikelser på endast några millimeter är inga problem.

 

 

Samarbeten och engagemang

Många företag saknar tid och möjlighet att själva syssla med Lasersvetsning. Vissa använder inte denna typ av komponenter tillräckligt ofta för att vilja investera i den typen av utrustning som krävs. Andra väljer av olika skäl att lämna bort detta arbetsmoment till en pålitlig och skicklig samarbetspartner.

Samtidigt är komponenter som ska lasersvetsas ofta kritiska. De behöver hålla ytterst hög kvalitet och har lika högt ställda krav. Oxidfritt, beröringsfritt och noggrant på pedantnivå är oftast nödvändigt. Just därför är ditt val av samarbetspartner så viktigt. När du vill ha perfekta resultat utan att själv behöva utföra arbetet måste du hitta det rätta företaget att jobba med.