Billigare att värma huset med en Luft/Luft värmepump

11 januari 2022
Lily Hansen

editorial

En värmepump är en bra investering även då den drivs med el. För ett fritidshus eller ett mindre hus räcker det ofta med en Luft/Luft värmepump. Den är dessutom enkel att installera eftersom den inte behöver vattenfyllda element för att kunna sprida sin värme. I stället blåser den ut värmen i luften. Därför är det också viktigt att man placerar värmepumpen i rätt höjd och på rätt ställe i huset.

En Luft/Luft värmepump passar bäst i hus med en mer öppen planlösning utan väggar som stoppar värmeflödet, men man kan också installera två inomhusdelar och på så vis få värme i alla rum. En Luft/Luft värmepump räknas som en miljövänlig värmekälla trots att den drivs med el. Detta eftersom den tar tillvara på solenergin som finns i utomhusluften och omvandlar den till värme. En Luft/Luft värmepump drar också betydligt mindre el än element som drivs med el. En annan positiv sak med en Luft/Luft värmepump är att den också kan användas för att kyla inomhusluften.

 

image

 

Välj en Luft/Luft värmepump som är anpassad för nordiskt klimat

Vill man göra sin Luft/Luft värmepump helt miljövänlig kan man välja att också installera solceller på taket och själv producera den el som behövs. Det kan också vara bra att kombinera en Luft/Luft värmepump med exempelvis en kamin eller kakelugn ifall man skulle drabbas av strömavbrott eller om det skulle bli riktigt kallt. Detta eftersom en Luft/Luft värmepump inte kan värma effektivt vid riktigt kalla utomhustemperaturer. 

Vill man installera en Luft/Luft värmepump är det viktigt att man väljer en som är anpassad för nordiskt klimat. Annars kommer inte värmepumpen klara av att producera värme när det är minusgrader ute. Det är också viktigt att välja en Luft/Luft värmepump som är anpassad efter storleken på huset.