Brandgenomföringar frigör dyrbar tid om elden är igång

30 april 2021
Mikael Barani

När olyckan väl är framme går det fort. Det blir många gånger en snöbollseffekt där en händelse tar sig fram genom en kaskadeffekt och snart har man förlorat kontrollen över situationen. Det är då de förberedelser som man har gjort tidigare kommer in i bilden.

Dessa kan nämligen innebära skillnaden mellan katastrof och en relativt god skadekontroll.

Säkra lösningar för säkra hem

Ett av de mer klassiska exemplen i sammanhanget är kanske om det skulle börja brinna i hemmet. Har du sett till att du vet vilka åtgärder du ska ta, steg för steg, om olyckan väl skulle vara framme. 

Oftast har du oddsen på din sida, det är ändå relativt sällsynt att man någon gång i livet får vara med om en sådan kris som en brand hemma. Men om det skulle inträffa, vet du vad du ska göra?

De allra flesta hem har idag en fungerande brandvarnare som slår larm om olyckan skulle vara framme. Kom ihåg att med jämna mellanrum kolla så att batteriet fungerar.

Se också till att kunna släcka elden på något sätt, om olyckan skulle vara framme. Har du en brandfilt och en brandsläckare hemma? Detta är billiga försäkringar i sammanhanget. Se till att du vet hur man använder dem och att skaka om brandsläckaren då och då för att hålla trycket uppe.

Bor du i ett modernt hus har du kanske även brandgenomföringar i väggen. Dessa cylinderformade rör som går igenom väggar i vilka man kan leda sladdar och annat. Genomföringarnas konstruktion gör sedan att eventuell brand bromsas upp och du vinner dyrbar tid på att hinna få ut både familj och dig själv om branden blir ett faktum.

Det är som sagt en rätt liten risk att du personligen skulle vara med om en brand. Dock sker det omkring 20 000-25 000 bostadsbränder årligen enligt Brandskyddsföreningen. Oftast är det spisen som är källan till elden.