Detta är tiderna för virussanering

26 juli 2020
Lily Hansen

Aldrig någonsin har nog begreppet “virus” varit så omtalat i media som under året 2020. Det så kallade Coronaviruset som spårades till en djurmarknad i Wuhan, Kina, spred sig som en löpeld över hela världen. Viruset har hittills drabbat över 15 miljoner människor och orsakat mer än 600 000 dödsfall på vår planet. Aldrig förr har man så intensivt jagat ett botemedel och vaccin mot ett virus och aldrig förr har desinfektionsmedel, tvål och framför allt virussanering varit så eftertraktat som det är idag. Att hålla rent och god hygien är enkla råd som kan hjälpa dig att skyddas just mot virus.  

 

Sanera ytor och föremål från virusbakterier 

När det kommer till virussanering önskar man ju att det innebar ett symboliskt begrepp för hur man enkelt bara spolade bort Coronaviruset från världens yta. Tyvärr är det inte riktigt det som det betyder, men det betyder inte att virussanering inte har en viktig roll i pandemin. Virussanering innebär att man desinfekterar ytor och föremål från farliga virusbakterier. Det innebär inte att viruset upphör att existera, men det innebär att sannolikheten för att du smittas av det via den yta eller föremål som desinfekteras är väldigt liten.  

 

 

Trump inte experten på virussanering 

Det finns olika sätt att skydda sig mot virus. Enligt USA:s president Donald Trump skulle det vara värt att prova att injicera desinfektionsmedel i kroppen. Desinfektionsmedel är bra att använda, men inte på det sättet. Det utgör dock en stor nytta i arbete med virussanering. Har man till exempel på en läkarmottagning haft besök av en patient med kräksjuka, eller Covid-19 för den delen, gäller det att därefter att säkra upp plats och föremål från virus. Patienter som kommer därefter och sitter på samma brits eller undersöks med samma instrument inte ska riskera att smittas av någonting som hamnat på dessa. Ej heller personalen, förstås.