En ukulele på stranden som blir till ett sound i hemmastudion

30 juni 2021
Mikael Barani

Det stilla ljudet av en ukulele väcker så många minnen till liv. Minnen av en strand, någonstans på andra sidan jorden, där man aldrig ville att dagen skulle ta slut.

Detta är musikens gåva till oss människor: den tar oss med på en resa genom både minnen och fantasi.

En egen plats

Därför är alla som någonsin har lärt sig att spela på ett instrument också så otroligt glada för att man bara kan plocka upp det och lira – det tar bara ett par ackord innan man hamnar någon helt annanstans. 

Musiken för oss bort, både inåt och utåt, och skapar en plats som endast existerar i våra sinnen.

Det är just därför det är så givande att lära sig spela, vilket instrument som helst egentligen. Det ger oss ett verktyg som ger oss möjligheten att uttrycka oss själva och samtidigt kunna resa iväg in i något annat. Det är helt enkelt en gåva som fortsätter att ge genom hela livet.

Visst, många av oss drömde en gång i tiden om att bli rockstjärnor, men få tog sig hela vägen.

Intressant nog så har det idag blivit både lättare och svårare att nå ut. Kanske hittar du inte din publik på de stora scenerna på samma sätt längre. Däremot så kan du ha flera hundratusen lyssnare genom musiktjänsterna.

Plötsligt har du en enorm lyssnarskara, utan att du egentligen har behövt lämna din hemmastudio. Det är en rätt häftig utveckling – att veta att folk lyssnar på det du gör och det enda du behöver att göra är att lägga ut det på nätet.

Musiken kopplar nämligen samman skaparen med lyssnaren, den kopplar samman oss människor med varandra.
Det är också alla konstverks stora gåva – den skapar band mellan människor. Dessa band tar vi med oss ut i våra liv, vilket sprider ringar på vattnet.