Hemtrevliga kakelugnar värmer gott vintertid

09 oktober 2019
william eriksson
Hemtrevliga kakelugnar värmer gott vintertid

Många drömmer om härliga kakelugnar. Det är hemtrevligt, de värmer gott i kylan och är väldigt vackra. I många äldre hus finns det redan kakelugnar och de kan vara riktiga konstverk. Tyvärr kan åren ha gett dem en törn men då finns det möjlighet att renovera upp dem. Bor du vid kusten kan det vara fuktigt. En bra firma för renovering av kakelugnar Gotland kan du snabbt hitta på nätet. En del företag har specialiserat sig på konsten att renovera kakelugnar. Det är lite av en konst att väcka nytt liv i en förfallen eldstad.

 

 

Varför så viktigt att renovera?

 

Det finns flera anledningar till att det är viktigt att renovera. Det är faktiskt mer än estetik. Så fort eld är inblandat finns det risker och lagar. Om kakelugnen inte är i bra skick kan det lätt bli brand och det kan bli problem med försäkringar om du inte följt regler. Sotare måste också provtrycka och du måste sota eldstäder regelbundet. Det finns en del regler som styr så det är bra att kontakta proffs innan du eldar. Sen vill du såklart inte skada dig själv eller andra. En brand kan lätt gå överstyr.

 

Bevara eller nytt?

 

Det är såklart en fråga som en del ställer sig. Idag finns det företag som kan bygga nya kakelugnar som ser äldre ut. Det finns likväl en charm i att bevara husets historia – tänk så kärleksfullt och omsorgsfullt det var att bygga en vacker eldstad. Därför är det helt klart en god idé att renovera. Sen är det också mer hållbart att inte bygga nytt. Materialet finns på plats och därmed behövs det inte produceras nytt som ska fraktas. Är det en familjegård är det också lite av din historia som sitter i kaklet. Så passa på att värma dig i vintermörkret framför en värmande brasa.