Hur väljer man handskar?

26 mars 2021
Lily Hansen

Det bästa är att ha lite olika typer av handskar hemma. Olika för att matcha den aktivitet man ska göra. Kräver den fingerfärdighet eller ska man vistas ute länge? Dessutom har det stor betydelse vilken tid på året det är. Idag kan temperaturerna skifta mycket från ena dagen till den andra, så en ny trend kanske blir handsk- och vant garderob med olika modetrender.

Det är lätt att tro att skinnhandskar är kalla, men sanningen är motsatsen. Materialet är varmt och dessutom tåligt. Prisklasserna kan skilja ganska mycket i affärer som exempelvis: https://ostermalmshandskaffar.se/. Anledningen är ofta material, hantverk och märke. De billigare behöver inte nödvändigtvis vara av sämre kvalitet, men håller ofta inte lika länge som de lite dyrare varianterna. 

 

Skinnhandskar

Skinnhandskar är ett samlingsnamn som egentligen rymmer en bred variation. De skinnsorter som används i handsktillverkning är bland annat lamm, älg, svin och hjort. Oavsett vilket skinn man väljer får man en hållbar handske som stöter bort fukt och håller värmen.

Någon form av skinnhandskar användes som en del av soldaternas utrustning under medeltiden. När sedan skjutvapnen gjorde sitt intåg och slagsmål man mot man blev mindre vanligt, så ändrades risken för skador och man slutade att använda handskar.

 

Ta hand om handskarna

Omvårdnad är viktigt om man vill att handskarna ska kunna användas länge. Blöta handskar ska inte torkas på element. På hatthyllan kan de ligga platta tills de torkat. Vid hög värme finns nämligen risken att de torkar ut. Om en fläck hittats på handsken kan du använda lite vatten för att ta bort den. 

Om fläcken har torkat in kan man behöva tvätta dem. Läs då instruktionerna noggrant innan du börjar. Om det är okej att tvätta dem finns speciella tvättmedel för det ändamålet. Viktigt är dock att man inte får vrida ur dem. Vattnet ska kramas ur försiktigt.