Invaliditetsintyg – när olyckan är framme

23 januari 2022
william eriksson

editorial

En olycka är något som verkligen kan hända vem som helst. Men har du riktig otur kan det vara en skada som påverkar ditt liv och ditt arbete. När du får en skada är det klart viktigt att du besöker läkaren direkt för att kunna få den behandling som du behöver. Men en annan viktig anledning till att du bör besöka läkaren är så att du kan få ett intyg på din skada, då det kan vara viktigt för att få den ersättning som du kan behöva. 

En läkare kan då göra en ordentlig undersökning av dina skador. Det är däremot viktigt att en läkare faktiskt undersöker dig och att du inte enbart får ett invaliditetsintyg utskrivet. Det finns vissa som erbjuder detta, men tacka i så fall nej direkt. Om du inte har en ordentlig undersökning kan du nämligen få avslag om ersättning, vilket är en situation du inte vill vara i. 

En läkare kommer att följa den mall som ditt försäkringsbolag har gällande en undersökning. Efter att undersökningen är gjord kommer du att få ett invaliditetsintyg. Du kan då även få en plan om den rehabilitering som kan behövas för din skada. 

 

invaliditetsintyg

 

Få ersättning för din skada

Om du har en olycksförsäkring kan de också kräva att du måste ha ett invaliditetsintyg för att du ska få ut någon ersättning. Detta är för att se till att människor inte utnyttjar försäkringen och ber om ersättning när det inte behövs. Därför behöver de ett intyg från läkaren om dina skador. 

Har du skador som hindrar dig från att jobba och du behöver ersättning från Försäkringskassan, kan de även kräva ett invaliditetsintyg från läkaren. Detta är så att du kan få ersättning för den inkomst som du förlorar. De vill ha information om varför du inte kan jobba och hur dina skador påverkar dig.