Kärlek till käkarna

26 augusti 2019
Mikael Barani
Kärlek till käkarna

Massage för käkarna, är det något som folk har hört talas om?
Lustigt att det inte nämns mer i dessa tider där vi allt mer börjar ta ansvar för vår egen hälsa. Med tanke på hur mycket vi använder käkarna till allt från att prata till att tugga så är det konstigt att vi inte ger dem mer kärlek.

Det här är något som är speciellt viktigt att tänka på om du gnisslar tänder under natten. Då blir käkarna så tajta och hårda att de behöver lite uppmjukning under dagen. Antingen kan du trycka hårt med fingrarna på ömma punkter i käken.

Gör en knuten näve och så ”skickar du fram” pekfingrets första knoge en liten bit. Sedan är det bara att gojsa in knogen i käken, strax vid örat, och trycka på.

Ett annat sätt är att köpa en lacrosse-boll, även kallad för ”pressure point ball”. Tryck den ganska hårt mot käken och så vrider du bollen lite. Den ska liksom greppar tag i huden och vävnaden under och vrida med den. Sedan är det bara att hålla kvar. Minst två minuter.

Beroende på hur spänd du är så kan det göra olika ont till en början. Men efter ett tag släpper spänningarna och det känns rätt skönt.

Vissa saker hjälper dock inte massage mot. Har du det lite oorganiserat i din tandrad så är det bäst att besöka http://www.letandreglering.se/ och boka en tid. Med mottagningar i Mörby, Sollentuna, Norrtälje och Sundsvall är det smidigt att få hjälp med tandproblem.

Alla vill vi ju kunna le och känna oss bekväma när vi gör det.

Jo just det. Ett sista tips på vägen till mer avslappnade käkar: Hur känns ditt svalg. Det är överraskande hur ofta man upptäcker att man går omkring och spänner svalget. Ett skum plats att vara tajt i, men när man väl börjar känna efter så blir man för evigt uppmärksammad om fenomenet.