När det är att dags att renovera!

14 februari 2020
Martha Andersson
När det är att dags att renovera!

Det som verkar i det tysta

Saker, eller inredning, som dörrar och fönster och diskbänkar. Det vill säga inventarier, går ofta ”obemärkta” förbi och verkar, så att säga, i det tysta. Det handlar ofta om diskreta, men väl genomtänkta detaljer, som utformats för att bara skänka just en behagligt stämning till ett utrymme eller ett rum. Sedan finns det förstås mer snillrika varianter, med knoppar av guld, snickarglädje och så vidare. Men oftast vill vi ha dörrar och fönster i vår bostad som bara är, bara uppfyller sin funktion. 

Jag levde i många år i en lägenhet som helt saknade dörrar (utom på toaletten och badrummet, herregud!). Först i avsaknaden av något man ser som självklart kommer insikten: Åh, om jag bara kunde stänga om mig, vad skönt det vore! Och då bodde jag ändå ensam, och trots det kom känslan. Min mardröm är att bo i en sådan typ av kollektiv som avskaffat allt vad privatliv heter, och valt att inreda med pärldraperier i stället för dörrar.  

Dörrar har alltså denna avskärmande funktion. Och naturligtvis fönster också. Det är ett hål i väggen, ett öga mot världen utanför. Men du är inte i världen utanför. Fönstret tillåter dig att betrakta på avstånd. 

Att hålla värmen inne och inkräktare ute

Både dörrar och fönster har såklart också som funktion att hålla kylan ute. Därför är det viktigt att välja rätt sort av dessa, särskilt om du bor i ett (svenskt!) klimat som gör att du och din bostad blir särskilt utsatta. https://www.skog-supply.se/announcement/view/118139/sa_har_rustar_du_dig_infor_vinterkylan är en sida där du kan läsa mer om detta, där det är proffs som skriver om ämnet. 

Jag vill bara avsluta med att säga att vi bör tänka mer på interiör och mindre på inredning! Känslan av ett ombonat hem kommer minst lika mycket från en vacker dörr som från en vas.