Vägmarkeringar finns där för att leda, varna och informera trafikanter

31 januari 2021
william eriksson

Varje dag rör sig människor ute på vägar, gator, gårdar och i parkeringshus. Många använder sig av fordon medan andra kanske tar en promenad, spelar en basketmatch på en skolgård eller har hand om säkerheten på en flygplats och vinkar in plan som just har landat. Ibland är det förutbestämt vart färden går, andra gånger är det slumpen som avgör. 

Den spontana cykelturen kan leda till ett möte mellan två bästa kompisar som tidigare aldrig träffats eller en efterlängtad motorcykelresa som blir ett minne för livet. Oavsett vad så visar markeringar vägen till mycket. Man kan nog till och med säga att världen mer eller mindre är beroende av dem.

 

Asfaltens språk

Från det att barn är små får de lära sig att respektera vägen och att skilja rätt från fel när man är ute i trafiken. Då spelar även vägmarkeringar en stor roll. Som till exempel när det är dags att gå över ett övergångsställe och de stora vita strecken fantiseras fram till öar som bara måste hoppas på över till andra sidan.

Vägar är många, liksom anledningar att ta sig till olika platser. Då finns markeringar där för att informera och uppmuntra, men även för att leda om trafik och markera ordning. Säkerheten är viktig, kanske speciellt där människor har en tendens att ansamlas. 

Vägmarkeringar underlättar tillgänglighet och framkomlighet överallt och skillnaderna är ganska små var man än befinner sig i världen. Linjer kan se olika ut, men egentligen talar de alla samma språk. Allt för att man ska förstå symbolerna, oavsett varifrån man kommer.

Alla markeringar och symboler har samma mål; att leda, peka ut och förespråka säkerhet. Med rätt verktyg kan framkomligheten öka, ordning och reda skapas och olycksfall förebyggas. Om man vill läsa mer om vägmarkeringar på den svenska marknaden så har svevia.se/vagmarkering mycket information.